Toon menu

Zorghotels: de toekomst

Herstellen en verblijven op een plek waar je je thuis voelt, liefdevol behandeld wordt, kwalitatief goede zorg krijgt en daardoor wellicht nieuwe energie! Dat is waar het om gaat. De ontwikkelingen van de laatste jaren leiden tot nieuwe initiatieven. Het zorghotel begint steeds meer een begrip te worden.

Wat biedt het zorghotel?
Een zorghotel biedt een tijdelijk verblijf, met de zekerheid van 24 uur verpleging en verzorging. Er wordt veel waarde gehecht aan comfort, privacy en service. Waar u in een ziekenhuis patiënt bent, verwelkomt het zorghotel u als gast. Naast algemene verpleging en verzorging schenken veel zorghotels ook aandacht aan fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, psychologie en diëtetiek.

Waarom kiezen voor het zorghotel?
Na een operatie in het ziekenhuis biedt het zorghotel een aangenaam thuis om in alle rust te herstellen. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om mantelzorgers tijdelijk te ontlasten, of voor overbruggingszorg. In het laatste geval staat u al op een wachtlijst voor een verzorgingscentrum, maar daar kunt u nog niet terecht.
Misschien wilt u graag op vakantie maar bent u afhankelijk van zorg; dan is het zorghotel dé oplossing. Die hotels liggen vaak in een prachtige omgeving waar u, ook samen met uw partner, ‘zorgeloos’ van uw vakantie kunt genieten. Veel zorghotels organiseren activiteiten om het hun gasten zo veel mogelijk naar de zin te maken.

Kwaliteitswaarborg
Een aantal jaren geleden werd een stichting in het leven geroepen om de kwaliteit te waarborgen: de Stichting Nederlandse Herstellingsoorden en Zorghotels (SNHZ) is een landelijke organisatie die zich ten doel stelt om somatische revalidatie- en herstelzorg in Nederland te bevorderen en de kwaliteit van de deelnemende instellingen te waarborgen. In december 2013 behalen de zorghotels van de Gouden Leeuw Groep als eerste het keurmerk.  

Wie betaalt wat?
De kosten voor een verblijf in een zorghotel worden verdeeld in ‘zorg’ en ‘verblijf’.
Voor een vergoeding van de zorg kunt u een beroep doen op de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) bepaalt of u in aanmerking komt voor zorg via de AWBZ. Uw CIZ indicatie geeft aan in hoeverre de zorg in een zorghotel wordt vergoed. Let op, dit geldt alleen wanneer het zorghotel een erkende AWBZ instelling is.
Veel zorgverzekeraars vergoeden, gedeeltelijk of geheel, het verblijf in een zorghotel. De mate waarin het verblijf wordt vergoed varieert per zorgverzekeraar en is afhankelijk van uw polis.

Verken uw zorghotel via ‘Zorghotels.nl’ 
Er bestaat een informatieve website over zorghotels in Nederland: www.zorghotels.nl. De eenvoudige zoekfunctie helpt u bij het vinden van een passend zorghotel.  Naast het overzicht van zorghotels geeft de website informatie over de kosten van het verblijf. Een overzicht met interessante links verwijst u door naar de juiste overheidsinstelling en naar andere websites rond het thema zorghotels.

De website kenmerkt zich door eenvoud en overzicht, en is ingericht op de wensen van de bezoeker. Bent u nieuwsgierig geworden? Neem snel een kijkje op www.zorghotels.nl!

Heleen Hofstra MSc
Initiator Zorghotels.nl

Januari 2014