Toon menu

Vergoeding zorghotel

Kosten voor een verblijf in een zorghotel

Of uw verblijf in een zorghotel vergoed wordt hangt af van uw persoonlijke situatie en uw zorgverzekeraar. Het is maatwerk, maar zeker de moeite waard om uit te zoeken! Een verblijf in een aangename omgeving zorgt voor een spoedig herstel.

Verblijf in een zorghotel op basis van Eerstelijnsverblijf

Vanaf 1 januari 2017 kunt u in een zorghotel verblijven op basis van eerstelijnsverblijf (ELV) -> zorg en verblijf worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Bij een eerstelijnsverblijf in een zorghotel is het noodzakelijk dat er een medische indicatie van uw huisarts of specialist is. Een eerstelijnsverblijf is een kortdurend verblijf in een zorginstelling waarbij er 24 uur per dag verpleging en verzorging aanwezig is.

Een medische indicatie krijgt u als het om medische redenen niet mogelijk is om zelfstandig thuis te wonen of de medische zorg thuis te organiseren. Bijvoorbeeld na een operatie of verblijf in het ziekenhuis.

  • de meeste zorghotels bieden de mogelijkheid voor ELV of zijn ELV gecertificeerd
  • niet alle zorghotels hebben contracten met alle zorgverzekeraars, raadpleeg daarom uw zorgverzekeraar voorafgaand aan uw verblijf
  • soms wordt er een kleine toeslag gevraagd voor de hotelfaciliteiten
  • u betaalt wel het eigen risico

U beschikt over een zorgindicatie

De kosten voor zorg en verblijf worden gesplitst:

1. Vergoeding zorgkosten

De zorg (persoonlijke verzorging en verpleging) wordt geleverd op basis van uw zorgplan en de daaraan toegewezen indicatie vanuit het CIZ (centrum indicatiestelling zorg). Het zorghotel neemt dan contact op met uw huidige zorgaanbieder om uw zorg tijdelijk over te nemen.

2. Vergoeding verblijfskosten

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar en uw verzekeringspakket, kunt u een vergoeding tot wel 100% van de verblijfskosten ontvangen voor uw verblijf in een zorghotel. Voor meer informatie, zie zorgverzekeraars.

Meer informatie over een vergoeding voor een zorghotel

Het is raadzaam om altijd vooraf informatie in te winnen bij uw eigen zorgverzekeraar, zodat u precies weet waar u financieel aan toe bent. Zorghotels helpen u ook graag bij het berekenen van uw vergoeding voor een verblijf in een zorghotel. 

Kennisbank